Fiber reddet rådmann

Rådmann Erling Strålberg henger ut av et vindu med telefonen til øret.

Hva gjør man uten bredbånd? Heldigvis for rådmann i Tynset Erling Strålberg kom fiberledningen fra NØK inn omtrent samtidig med at koronaviruset ble en trussel i regionen.

Fem unger i hjemmeskole og far i huset er kriseleder i Tynset, men ingen mobildekning eller bredbåndstilkobling av betydning. Hva gjør man da? Heldigvis for rådmann i Tynset Erling Strålberg kom fiberledningen inn omtrent samtidig med at koronaviruset ble en trussel i regionen. Fra å være et sted der «ingen ville tru at nokon ville bu», ble Strålsjøåsen innlemmet i det digitale verdenskartet. 

Som leder i krisestaben i Tynset tør han ikke tenke på hvordan hverdagen ville blitt uten fiber. – Vi hadde en dårlig telefonlinje som ofte ikke fungerte, og mobildekning fikk vi ved å henge ut av vinduet i badet. Som kriseleder må jeg være tilgjengelig hele døgnet, så alternativet mitt ville være å flytte på hybel i denne perioden, forteller Erling. Ungene ble avhengig av å følge undervisningen via internett, og hva skulle de ha gjort uten bredbånd? Det ville blitt svært krevende for oss, forteller Erling Strålberg, rådmann i Tynset. Som rådmann er han også kriseleder i kommunen og må være tilgjengelig døgnet rundt.

Men han slapp å flytte, NØK rakk akkurat å installere fiber til Erling og de andre som bor i Strålsjøåsen. – Mobilen kobler seg nå via WiFi og fiberen til mobilnettet, så jeg er tilgjengelig hele døgnet her hjemme, uten å henge ut av vinduet på badet, sier han og ler. – Og så kan barna ha hjemmeskole som alle andre. Vi har 5 unger, fra 4 trinn til siste trinn i videregående, og alle skal følge sine klasser via nett, fortelle han. – Det blir mye internett-trafikk av det, men nå er ikke det noe problem.

Familien hadde før fiberen kom, satellittbasert bredbånd. Det fungerer, men det har ikke kapasitet til fem skoleelever samtidig, og det er kvotebegrensning på bruken. – Alle ungene måtte koble seg opp etter tur, og være forsiktig med hvor mye nettkapasitet de bruker. Internettkvoten var ganske liten, så månedskvoten ble brukt opp på halvannen uke, forteller Erling.

Det var ADSL via sentralen i Egnund til Strålsjøåsen, men sentralen er av de første som skal stenges av i 2021, det til tross for at det ikke er mobildekning i området. I praksis ville Strålsjøåsen blitt helt uten telefon eller nettdekning. Dårlige telefonlinjer har medført at ADSL-linjene har vært veldig ustabile og med lav overføringskapasitet.

Fiberstrategien er riktig

Strålsjøåsen ble bygget ut med fiber i begynnelsen av mars i år, og ingen kunne vite at det var akkurat i tide. Alle unger ble sendt hjem fra skolen, og voksne ble sendt hjem til hjemmekontor. – Dette viser oss hvor viktig fiber til alle er, sier nettsjef i Nøk Frode Eggestad. – Ikke bare i den situasjonen vi er i nå, men i normale hverdager er det viktig for folk å ha tilgang til internett. Ønsker vi at folk skal kunne bo i regionen vår, må vi sørge for at de faktisk kan bo der også når det skjer slike ting som nå, med koronoasmitten, sier Frode. – Vi opplever nå at folk blir ekstra glade når vi kobler dem til med fiber. Ungene får følge med på undervisningen og kan ha kontakt med venner og det som skjer, og mor og far kan ha hjemmekontor. Og de kan, som andre, kan følge med på Netflix, HBO eller andre tjenester som leveres vi internett. – Vi har vel samme følelse nå som den gang strømmen ble bygget ut i regionen, vi kommer med noe nyttig for folk, avslutter Frode, før han må forte seg inn i neste møte. Og det møtet foregår på Teams via nettet, de andre sitter rundt omkring i hele distriktet. – Nå er det blitt en vane å møtes slik, og det legger ingen begrensninger på jobben. Det ble en bratt læringskurve for de fleste av oss og kommunisere bare digitalt, avslutter han.

Frode Eggestad, Nettsjef.